Bergpolder

Bergpolder staat op de nominatie voor aanwijzing beschermd stadsgezicht en heeft tenminste twee architectonische monumenten. Dit zijn de Bergpolderflat van architect Van Tijen en het Van Maanenbad, waar veel Rotterdammers leren zwemmen.

De bewoners waarderen de centrale ligging en de woonomgeving van Bergpolder. Het stadscentrum en het station Rotterdam Centraal liggen op loopafstand. Ook Bergpolder wordt gemarkeerd door het rijksmonument de Hofpleinlijn, de voormalige verhoogde spoorweg richting Scheveningen. In de Hofbogen zijn meerdere creatieve ondernemers te vinden.

Geschiedenis:
Samen met de wijk Blijdorp is Bergpolder een stadswijk gebaseerd op het uitbreidingsplan van Rotterdam uit 1931 van ir. W.G. Witteveen in samenwerking met architect W. Kromhout. Vervolgens zijn de wijken in voornamelijk de jaren dertig en veertig bebouwd met blokken van halfhoge etagewoningen, bedoeld voor arbeiders en middenstand. Deze bebouwing is grotendeels behouden gebleven.

Bewoners van de Bergpolder:
Bergpolder heeft ongeveer 7.500 inwoners. De grote omvang van de groep eenpersoonshuishoudens, studenten en starters is typerend voor Bergpolder. Meer dan de helft van de bewoners is alleenstaand. De wijk heeft relatief veel inwoners tussen de 20-39 jaar. Bergpolder kent een actieve bewonersvereniging die intensief samenwerkt met de bewonersvereniging van ‘buurwijk’ Liskwartier.

Wat is er te doen?
De wijk Bergpolder herbergt het Van Maanenbad, waar veel Rotterdammers hebben leren zwemmen. Aan het Eudokiaplein bevindt zich de Eudokia winkelpassage, waarin onder andere drie supermarkten zijn gevestigd. De wijk heeft een eigen theatergroep: Theatergroep Bergpolder. Aan de Tak van Poortvlietstraat ligt een kunstgras voetbalveld.