Liskwartier

Het Liskwartier is een wijk met mooie groene lanen en singels. Deze lopen veelal in bochten omdat ze de loop van de vroegere sloten volgen. Door het rijksmonument de Hofbogen wordt het Liskwartier gescheiden met de wijk Bergpolder. In het Liskwartier kunnen kinderen veilig en prettig opgroeien. Het is één van de meest kindvriendelijke wijken. Opvallend in de wijk Liskwartier zijn de levensloopbestendige woningen van Humanitas aan de Bergweg. Hier willen ouderen graag wonen vanwege de goede voorzieningen. Midden in de wijk ligt op de hoek van de Bergsingel en de Bergselaan de karakteristieke Bergsingelkerk.

Geschiedenis:
De grond van het Liskwartier behoorde voor 1903 nog toe aan Hillegersberg. Daarna werden de grenzen aangepast en mocht de stad Rotterdam gaan bouwen. In 1906 zijn de Bergselaan, Rodenrijselaan en de Schiebroekselaan aangelegd. In 1913 werd de Bergsingelkerk gebouwd, inmiddels een gemeentelijk monument. In 1940 was de wijk klaar en kreeg de naam Liskwartier, van het Lischwater, waarvan nu nog slechts een vijver over is bij het Lisplein.

Bewoners van het Liskwartier:
Het Liskwartier is een hechte wijk met ongeveer 7.000 bewoners. Zij verschillen weinig van elkaar qua inkomen en opleidingsniveau. Een groep actieve bewoners organiseert activiteiten in de wijk voor kinderen: de Liskids. Samen met buurwijk Bergpolder is er een actieve bewonersorganisatie. Bewoners in het Liswkartier zijn nauw betrokken met de wijk, er zijn dan ook regelmatig bewonerinitiatieven zoals Opzoomer mee.

Wat is er te doen?
In het Liskwartier zijn weinig openbare groenvoorzieningen. Wel zijn er groene lanen en singels met volgroeide bomen waardoor de wijk toch heel groen oogt. Bewoners namen het initiatief om een pluktuin te realiseren aan de Bergselaan. In een historisch pand, een voormalig badhuis -tussen de twee scholen in de Delfgaauwstraat-  zit al een geruime tijd een boksschool. In een oude bakkersfabriek zit Depot Noord gevestigd. Hier worden door creatieve ondernemers ruimtes verhuurd en behoor ook catering tot de mogelijkheden.