Katendrecht

Vroeger Chinatown, zeemanskwartier en hoerenbuurt, tegenwoordig home of the hip. Schiereiland Katendrecht heeft zich in een paar jaar tijd ontpopt tot een van de meest bruisende zones van de stad, zonder z’n rauwe rafelrandjes te verliezen. Jonge stellen kochten er een klushuis of begonnen er een restaurant, winkel of koffiebar. Sinds een paar jaar wemelt het er dan ook van de leuke restaurants, ijssalons en barretjes. Op een steenworp afstand van het centrum is er op Katendrecht een gevarieerd woonaanbod te vinden. Nieuwbouw, hoogbouw, kluswoningen, oude herenhuizen, voor iedereen is er wat wils. Ook de komende jaren worden er bijzondere projecten gerealiseerd.

Geschiedenis:
Katendrecht was ooit een pittoresk dorpje onder de rook van Rotterdam. Na het uitgraven van de Maashaven en Rijnhaven en de annexatie door Rotterdam veranderde het karakter echter aanzienlijk. ‘De Kaap’ werd al snel een beruchte wijk, bekend om veel drank, geweld en prostitutie. Door vergaande sloop en nieuwbouw veranderde al snel het karakter van de wijk. De wijk zit de laatste jaren sterk in de lift, want er is volop geïnvesteerd in renovatie, de bouw van nieuw woningen en voorzieningen. Vooral door de komst van creatieve ondernemers heeft deze plek een flinke impuls gekregen. Was Katendrecht eind jaren ’90 vooral in het nieuws om de sociale problemen, nu praat men over de festivals, het theater, SS Rotterdam, de restaurants en winkels op Deliplein en allerlei andere bijzondere initiatieven. In februari 2012 werd Katendrecht via de Rijnhavenbrug verbonden met Wilhelminapier.

Bewoners van Katendrecht:
De bevolkingssamenstelling van Katendrecht (3.700 inwoners) is uniek te noemen. Enerzijds wonen er nog veel ‘Kapenezen’ van het eerste uur. Anderzijds trok de wijk de afgelopen jaren honderden nieuwe bewoners aan, waaronder veel tweeverdieners en gezinnen met kinderen. Daarom loopt het inkomens- en opleidingsniveau sterk uiteen. Dit geldt overigens ook voor de culturele achtergronden van de bewoners.

Wat is er te doen?
In een van de oude Fenixloodsen aan het water zit de Fenix Food Factory, een overdekte versmarkt waar je ambachtelijk gemaakte producten kunt shoppen. Van kakelvers brood tot zelfgedraaide worst en home made cider. De zon die je vanaf het terras aan de kade in de Maas ziet zakken is betoverend en de biertjes van de Kaapse Brouwers zijn het proberen waard. Pronkstuk van het eiland is het Stoom Schip (SS) Rotterdam, het cruiseschip dat in de jaren zestig tussen Rotterdam en Manhattan pendelde en nu een vaste ligplek heeft aan de kop van Katendrecht. Ontdek het schip tijdens een rondleiding en sluit af met een drankje op het promenadedeck met zwembad.