Centrum

Rotterdam is een havenstad gelegen in het westen van Nederland, in de provincie Zuid-Holland. De stad is gelegen aan de Nieuwe Maas, een van de rivieren in de delta die gevormd wordt door de Rijn en de Maas. De haven van Rotterdam, lange tijd de grootste ter wereld, is de grootste en belangrijkste van Europa. Het havengebied strekt zich uit over een lengte van 40 kilometer.

De naam Rotterdam stamt uit de dertiende eeuw en verwijst naar een dam in de rivier de Rotte. De historische binnenstad werd in mei 1940 grotendeels verwoest door een Duits bombardement. Rotterdam staat bekend om zijn vernieuwende architectuur. De binnenstad bestaat uit een aantal wijken welke hieronder worden beschreven.

Stadsdriehoek
De Stadsdriehoek is het eigenlijke centrum van Rotterdam. De naam Stadsdriehoek verwijst naar de historische driehoekige vorm van de stad Rotterdam, die werd begrensd door de Coolvest en de Schiedamsevest in het westen, de Goudsevest in het noordoosten en de Nieuwe Maas in het zuiden. In de stadsdriehoek bevindt zich het winkelgebied van Rotterdam. Bekende straten zijn de Coolsingel, Lijnbaan, Kruisplein etc.

Cool
Cool maakt onderdeel uit van het bruisende centrum van Rotterdam. De aantrekkelijkheid van de wijk uit zich in groen en kunst in de buitenruimte. Rotterdammers waarderen het bestaande openbaar groen zoals de Eendrachtstuin. Cool-Zuid heeft een sterk cultureel/kunstzinnig karakter met een mix van wonen en ondernemen. Het plein het Landje (tussen de Schiedamse Vest en de Schiedamsesingel) heeft een centrale plek in Cool-Zuid. Het is de plek waar bewoners elkaar in de buitenruimte kunnen ontmoeten. De Witte de Withstraat is uitgegroeid tot één van de populairste plekken van Rotterdam. Een bruisende straat waar restaurants, barretjes, winkels en galeries te vinden zijn. De straat behoort tot de kunstas die het Museumpark en het Maritiem Museum met elkaar verbinden.

Rotterdam Central District
De combinatie van een hypermodern station met ov-mogelijkheden en ontwikkelruimte in het hart van de stad maakt Rotterdam Central District (RCD) tot een unieke plek en een mooie stadsentree. De centrale ligging en de mix van wonen, werken, reizen en ontspannen, maken van RCD een levendige gebied. Een plek waar Rotterdam en Europa elkaar ontmoeten. De komende jaren zullen nieuwe initiatieven van de grond komen die het gebied verder versterken als internationale toegangspoort tot de binnenstad van Rotterdam. De gemeente Rotterdam werkt hierbij samen met de Vereniging Rotterdam Central District (Vereniging RCD).

Rotterdam Central District onderscheidt zich al door een zeer gemengd hoog stedelijk en levendig karakter, bedrijvigheid en een sterke eigen identiteit. De plaats van een kantoor wordt steeds belangrijker voor werknemers. In Rotterdam Central District wordt een ’24-uurs economie’ ontwikkeld. Het RCD biedt niet alleen onderdak aan multinationals zoals Shell, Unilever en Robeco. Maar ook aan bijvoorbeeld het webwinkelbedrijf Coolblue, bedrijven op gebied van gaming en gerenommeerde firma’s op gebied van dienstverlening.  Een aantrekkelijk gebied om in te wonen en werken. Met goede OV-voorzieningen, lunchrooms, restaurants, uitgaansgelegenheden en andere faciliteiten die werknemers, bewoners en bezoekers van een gebied willen. De mix aan functies zijn niet alleen in het gebied zichtbaar, maar ook in de kantoren zelf. Ook daar zijn steeds meer publieke functies te vinden. De laatste jaren hebben zich veel nieuwe horeca, winkels en ondernemers gevestigd.

Laurenskwartier
Het Laurenskwartier kan nog meer dan nu een aantrekkelijk woonmilieu worden voor jonge stedelingen en studenten. Het sluit mooi aan op het ‘studentenuitgaansgebied’ bij het Oostplein. Het woonmilieu in het Laurenskwartier kenmerkt zich door hip wonen in de wederopbouw rondom de Meent en Pannekoekstraat.

Ooit stroomde hier het riviertje de Rotte, waar rond 1270 een dam werd gebouwd en een kleine vissersnederzetting ontstond. De handel en de scheepvaart floreerden, waardoor ‘Rotterdam’ in sneltempo groeide. Het enige dat nu nog herinnert aan het middeleeuwse stadscentrum is de laatgotische Laurenskerk. Een opvallende verschijning tussen alle architectonische nieuwbouw! Hij contrasteert mooi met de overdekte Markthal, het nieuwste en meest opvallende icoon in dit gebied. Onder één hoefijzervormig dak zijn 150 marktkramen, 15 winkels, 8 restaurants en 228 appartementen samengebracht door architectenbureau MVRDV. Op dinsdagen en zaterdagen is er ook buiten markt. Mensen komen van heinde en verre om hier verse groente, fruit en vis in te slaan.

Maar je kunt nog veel meer doen in het Laurenskwartier. Winkelen op de Meent en de Pannenkoekstraat. Naar een openluchtconcert op het Grote Kerkplein. Een kijkje nemen in de beroemde Kubuswoningen van architect Piet Blom. En lekker eten en drinken, want het Laurenskwartier is ook een populair en veelzijdig uitgaansgebied. Als de marktkramen zijn verdwenen, vult de Binnenrotte zich met terrassen en kan de gezelligheid tot diep in de nacht doorgaan.