Oude Noorden

Het Oude Noorden kent pleinen, singels en gezellige vooroorlogse straatjes. De oude volkswijk zit vol diversiteit en tegenstellingen. Jong, oud, rijk, arm, studenten, acteurs, kunstenaars en winkeliers wonen en werken er naast elkaar.

Geschiedenis:
In 1866 startte de eerste bouw in het gebied: de gevangenis aan de Noordsingel. Veilig ver buiten de bebouwde kom van het toenmalige Rotterdam. Grondeigenaren mochten pas in 1870 verder de grond ontwikkelen na het afkopen van het windrecht van de Blommerdijkse molen. Ondanks het stedenbouwkundige stratenplan ontstonden er grillige straatjes doordat de grond toebehoorde aan veel verschillende grondbezitters. Zij lieten hun eigen grond bebouwen en hielden zich hierbij niet aan het totaalplaatje van het stratenplan.

Bewoners van het Oude Noorden:
Het Oude Noorden heeft ongeveer 17.000 inwoners. Hiermee is het de grootste wijk van gebied Noord. De bewoners vormen samen een bont gezelschap. Creatieven, kunstenaars, ondernemers, studenten, rijk, arm, jong en oud. Er zijn relatief veel eenpersoonshuishoudens en eenoudergezinnen. Steeds meer gezinnen trekken naar de kop van het Oude Noorden. Er zijn hier ruime, historische woningen te vinden. De kop van Noord heeft zijn eigen bewonersvereniging. Ook de bewoners aan het Pijnackerplein hebben zich verenigd. De wijk kent meerdere verenigde bewonersgroepen waarin mensen gezamenlijke tuinen, speel- en binnenplaatsen beheren.

Wat is er te doen?
De buurt heeft meerdere karakteristieke pleinen, zoals het Noordplein met zijn Marokkaanse fontein, cafés en de kookwinkel Het Kookpunt. Het Bleiswijkplein en het Johan Idaplein geven ruimte voor sport en spel. Het Pijnackerplein met zijn klassieke muziekkoepel biedt een mooi podium aan muzikanten en andere podiumkunsten. Het Brancoplein is een oase van rust. Winkels, horecagelegenheden en creatieve, kleine bedrijfjes zijn volop aanwezig op de Noorderboulevard, Benthuizerstraat, Bergweg en het Zwaanshals. Het Noordplein biedt ruimte aan evenementen zoals de Rotterdamse Oogsmarkt, TREK foodfestival en Containerbar Noord. Het Zwaanhals draait om food, fashion en design met zijn leuke, creatieve winkels en eettentjes. Het historische gebouw het Klooster is getransformeerd naar een wijkgebouw voor en door bewoners.