Kralingen

Het gebied dat tegenwoordig bekend staat als Kralingen is een deel van het oude Ambacht Kralingen tussen de A16, de Boezemsingel, de Maas en het Kralingsebos. Kralingen valt in hoofdlijnen uiteen in twee delen: Kralingen-Oost wat ruim opgezet is met veel groen, van oudsher een woongebied voor welgestelden en Kralingen-West wat meer het karakter heeft van een volkswijk. Hoge dichtheid met veel boven- en benedenwoningen.

Kralingen-Oost
Kralingen-Oost vormde vroeger de overgang van de stad naar het ‘groene buiten’. Bekende voorbeelden hiervan zijn Rozenburg, Honingen en Woudestein. De oude structuur is nog altijd goed te herkennen. De vele bomen en groen bepalen de uitstraling van dit deel van Kralingen. Naast karakteristieke woonbuurten heeft de wijk ook een kantorengebied; Brainpark.

Bewoners van Kralingen-Oost:
In Kralingen-Oost wonen over het algemeen hoogopgeleide, zelfredzame, goed verdienende mensen die genieten van het leven. De bevolking bestaat hoofdzakelijk uit autochtone inwoners. De aanwezigheid van de onderwijsinstellingen zorgt voor een aardige studentenpopulatie in de wijk.

Kralingen-West
Kralingen-West kent een groot aantal voorzieningen. Een keur aan winkels, restaurantjes en speciaalzaken typeren de omgeving. De wijk heeft ook groene activiteiten: aan de Kralingse Plaslaan ligt de Botanische Tuin Kralingen en op het braakliggende terrein aan de Palestinastraat is Buurtlab actief met het project COOLzaad.

Bewoners van Kralingen-West:
Kralingen-West is een levendige wijk. Voor een groot deel wordt dit gebied omringd door water. De Boezem, die Kralingen en Crooswijk met elkaar verbindt, stroomt door Kralingen-West. Het gebied telt ruim 15.000 inwoners. De wijk bestaat uit zes verschillende buurten (Jaffa, Vredenoord, Jericho, Gashouderbuurt, Vlinderbuurt en Lusthof). Elke buurt heeft zijn eigen sfeer. De wijk is niet makkelijk te typeren. De buurten verschillen onderling sterk. Deze variatie is niet alleen een kenmerk, maar een kracht. Er zijn veel mensen werkzaam in de groot- en detailhandel, reparatie van auto’s en de sectoren onderwijs en gezondheids- en welzijnszorg.

Wat is er te doen?
De buurt huisvest voetbalclub Excelsior, de Erasmus Universiteit en Hogeschool Rotterdam. Het dichtbij gelegen Park Trompenburg is internationaal bekend onder plantenkenners en wordt dagelijks bezocht door wandelaars die rust zoeken in de wereldstad Rotterdam.De vooroorlogse delen zijn populaire ‘gezellige’ wijken. Kralingen-West is overwegend een woongebied, met verschillende buurten en een grote variatie aan woningen. De Oude Dijk en de Lusthofstraat zijn de winkelstraten in Kralingen. Hier vind je allerlei soorten winkels, supermarkten en kleine restaurantjes. Het Kralingse bos is natuurljik ook een oase van rust terwijl er toch diverse sportfaciliteiten en horeca in het bos aanwezig zijn.