Scheepvaartkwartier

Het Scheepvaartkwartier is een beschermd stadsgezicht en hierdoor een Rijksmonument. Met 98 van de ruim 500 rijksmonumenten in Rotterdam is het Scheepvaartkwartier een schatkamer van cultureel erfgoed. Het Scheepvaartkwartier maakt deel uit van het buitendijks gelegen stedelijk gebied van Rotterdam. De Veerhaven en de nabijgelegen Parklaan met zijn monumentale bouw van rond 1900 vormen het centrum van het Scheepvaartkwartier. De witte, in bijna koloniale stijl gebouwde, monumentale panden aan de Westerkade (eigenlijk Javastraat en Zeemansstraat), daterend van ca. 1865, behoren tot de mooiste van de wijk.

Geschiedenis:
Het Scheepvaartkwartier werd rond 1840 door de stadsarchitect W.N. Rose ontworpen als planmatig aangelegd stadskwartier. Dit nieuwe stadsdeel werd het Nieuwe Werk genoemd en is vanaf 1848 verkaveld met de Veerhaven als meest beeldbepalend element. Oorspronkelijk lag ook de Westerhaven in dit gebied maar die is in 1910 gedempt. In de wijk vestigden zich aan de Parklaan enkele zeer welgestelde Rotterdammers, zoals kolenhandelaar D.G. van Beuningen en bankier Marten Mees. Het Scheepvaartkwartier is tijdens het bombardement op Rotterdam in mei 1940 vrijwel als enige, dichtbij het centrum, gespaard gebleven. Alleen het meest oostelijke blok van de wijk, grenzend aan de Leuvehaven bij het Willemsplein, werd getroffen.

Bewoners van het Scheepvaartkwartier:
Het Scheepvaartkwartier telt ruim 1.800 bewoners. Tegenwoordig behoort de wijk tot de top 20 van rijkste wijken in Nederland. Tevens heeft de wijk ook een actieve bewonersvereniging genaamd: Bewoners Organisatie Scheepvaartkwartier (BOS). De vereniging heeft streeft er onder andere naar om bewoners te voorzien van belangrijke informatie.

Wat is er te doen?
Dit romantische stukje stad is een beschermd stadsgezicht. Statige herenhuizen aan klassieke lanen doen het rijke scheepvaartverleden van Rotterdam voortleven. Eén van de mooiste plekjes is de Veerhaven, waar historische zeilschepen zachtjes op het water deinen. Een trekpleister voor verliefde stelletjes en bruidsparen, die zich graag tegen deze pittoreske achtergrond laten vereeuwigen door een fotograaf. Wie van al die romantiek zin krijgt in een glas wijn en een lekker hapje, kan terecht bij sfeervolle restaurants als Z&M, Huson, Loos en Zinc of bij een van de vele restaurants in het gerestaureerde pakhuizencomplex op het Westelijk Handelsterrein. Het Euromast park is ’s zomers een geliefde plek om te relaxen en te picknicken. Hier staat tevens de hoogste uitkijktoren van Nederland. Op 100 meter hoogte bevindt zich een restaurant met panoramisch uitzicht over de stad en de haven.

Geschiedenis van de wijk

Het Scheepvaartkwartier of Nieuwe Werk is een wijk in Rotterdam gelegen aan de oevers van de Nieuwe Maas. De wijk wordt in het noorden begrensd door de Westzeedijk in het oosten door Zalmhaven en de Zalmstraat, in het zuiden door de Willemskade de Westerkade en de Parkkade en in het westen door de Parkhaven. De Veerhaven en de nabijgelegen Parklaan met zijn monumentale bouw van rond 1900 vormen het centrum van het Scheepvaartkwartier. Het Calandmonument, dat ingenieur Pieter Caland herdenkt, bevindt zich op de Veerkade. De witte, in bijna koloniale stijl gebouwde, monumentale panden aan de Westerkade (eigenlijk Javastraat en Zeemansstraat), daterend van ca. 1865, behoren tot de mooiste van de wijk.