Oude Westen

Het Oude Westen is een levendige wijk met een eigen identiteit: gezellig en intiem, jong en kosmopolitisch. Van oudsher is de etnische samenstelling van de wijk divers. Mensen die kosmopolitisch woonmilieu aantrekkelijk vinden, voelen zich onmiddellijk thuis in het Oude Westen. Het Oude Westen biedt ruimte om te pionieren en te investeren in wonen en ondernemen. Deze waarde vergroot de aantrekkelijkheid en de aantrekkingskracht van het Oude Westen voor mensen van buiten de wijk. Het vormt de basis voor de marketing van het Oude Westen als ‘het andere centrum van de stad’.

Geschiedenis:
Het Oude Westen ligt precies naast het centrum van Rotterdam. Het is meer dan 100 jaar geleden gebouwd door speculanten. Binnen 15 jaar na de Tweede Wereldoorlog was er het plan om het Oude Westen te slopen om zo het nieuwe centrum uit te kunnen breiden (het ‘oude’ centrum werd aan het begin van de oorlog platgebombardeerd), hetgeen voorkomen is door protesten van de bewoners. Hieruit ontstond Aktiegroep Het Oude Westen, die tot op de dag van vandaag haar invloed doet gelden in de ontwikkeling van Het Oude Westen. Het Oude Westen geldt als een laboratorium van de stadsvernieuwing. Er werd heel veel gerenoveerd. Dat moest goedkoop om de huren laag te kunnen houden. Het gevolg was dat aan het einde van de vorige eeuw de vernieuwing feitelijk opnieuw moest.

Bewoners van het Oude Westen:
Rasechte Rotterdammers, internationale studenten, jonge ondernemers en kleurrijke gezinnen. In het authentieke Oude Westen leven en werken mensen uit de hele wereld. Je woont hier dus net zo makkelijk in een moderne kluswoning naast een eigenzinnige webdesigner, als in een nieuwbouwwoning naast een gastvrije Marokkaanse familie. En dat alles op loopafstand van het Centraal Station van Rotterdam.

Wat is er te doen?
Zo divers als de bevolking is, zo divers is de woonomgeving. Je vindt hier niet alleen gezellige winkelstraten vol bijzondere winkels zoals de Chinese supermarkt Wah Nam Hong, kledingboetiek Knetter en taartenbakker Koekela. Het barst er ook van cafés, clubs en kleine concertpodia. En er zijn diverse musea zoals het NAi en Boijmans van Beuningen op loopafstand. Tegelijkertijd is het Oude Westen rijk aan rustige straten en pleintjes. Kinderen spelen onbezorgd in de grote speeltuin op het Weena of in een van de vele andere speeltuintjes in de wijk, terwijl je zelf een duik neemt in het nabijgelegen zwembad in de Oostervant. Het Oude Westen is een plek voor wereldse mensen, met goede voorzieningen en uitstekend openbaar vervoer. Hier leven betrokken bewoners van verschillende culturele achtergronden in goede harmonie samen.