Crooswijk

De Rotterdamse wijk Crooswijk ligt ingeklemd tussen de wijk Kralingen, de Boezem, het Oude Noorden en Centrum. Crooswijk stond ooit bekend om zijn marinierskazerne. Crooswijk heeft ook een industrieel verleden. Jamin, de Heinekenbrouwerij en de RET tramremise waren er gevestigd. Deze industrieën hebben plaatsgemaakt voor sociale woningbouw. Aan de Crooswijksesingel staat alleen het monumentale kantoorgebouw van Heineken nog overeind. Crooswijk is een van de oorspronkelijk Rotterdamse volksbuurten (in tegenstelling tot veel andere volksbuurten in de stad, die van oorsprong zelfstandige dorpen waren) en de wijk wordt sterk geassocieerd met de ‘echte’ Rotterdammer en het Rotterdams dialect.

Geschiedenis:
Crooswijk was tot 1864 een kale polder, particulieren begonnen in die tijd met de ontwikkeling van het terrein tot woonwijk. Vanwege de toenemende vraag naar woningen werd deze kale polder langzamerhand volgebouwd. Midden in de polder kwamen veel arbeiderswoningen, wat nog steeds te zien is aan de smalle straten. Langs de singels verrezen statige panden voor de rijkeren. De vraag hiernaar in Crooswijk was in die tijd niet groot. Ook kwamen er in de wijk industrieën, die niet langer gewenst waren in het centrum van Rotterdam. De Heineken Bierbrouwerij vestigde zich aan de Crooswijksesingel en niet veel later werd er een tramremise naast de Heinekenbrouwerij gebouwd.

Bewoners van Crooswijk:
De buurt kent een tweedeling met enerzijds veel jongeren en studenten en anderzijds veel mensen van niet-westerse afkomst. Het percentage alleenstaanden is ligt met 60 procent ruim boven het Rotterdamse gemiddelde (48 procent). Zo’n 1.500 mensen werken en de sector ‘openbaar bestuur, overheidsdiensten’ is verreweg de grootste werkgever. Nieuw Crooswijk telt op dit moment zo’n 2.500 inwoners.

Wat is er te doen?
In Crooswijk bevinden zich tal van leuke winkels, diverse eetgelegenheden en leuke koffiebarretjes waar je je vrije tijd kan besteden. Zo kan je een kopje koffie drinken bij Kroos of gezellig uiteten bij Hotspot Hutspot. In de wijk kan je ook je sportiviteit uiten bij de Sporthal Schuttersveld. Naast de sporthal bevinden zich ook openbare tennisbanen, een honkbalveld en een atletiekbaan. De speeltuin en het zwembad zijn tegen betaling uiteraard ook voor iedereen toegankelijk.