Delfshaven

De pittoreske jachthaven van Delfshaven is een van de weinige stukjes oude stad die het bombardement op Rotterdam in 1940 doorstaan heeft. Vroeger verdiende men in Delfshaven de kost met de haringvisserij en het distilleren van jenever. Nu vind je in de historische grachtenpandjes gezellige antiek- en snuisterijenwinkels, cafés en restaurants zoals Bierbrouwerij De Pelgrim en café De Oude Sluis, beiden met terras aan de haven. Het terras van ’t Ouwe Bruggetje ligt zelfs op het water.

Geschiedenis:
Delfshaven ontstond in 1389, toen de Delfshavense Schie werd gegraven om de stad Delft een verbinding met de Maas te geven. Sindsdien konden de schepen vanuit Delft via de Delftse en Delfshavense Schie de Nieuwe Maas bereiken. Rondom de sluis ontstond het havenstadje ‘Delfshaven’. Het had de status van een ‘kolonie van Delft’. Een terugslag in de groei vond plaats toen aan het eind van de Hoekse en Kabeljauwse twisten (rond 1490) de Hoeken enorme verwoestingen aanrichtten. Delfshaven heeft een oppervlakte van 550.000 km². Oorspronkelijk was Delfshaven een onderdeel van Delft. In 1795 werd het een zelfstandige gemeente, om in 1886 door Rotterdam geannexeerd te worden.

Bewoners van Delfshaven:
Delfshaven heeft ruim 75.000 inwoners verdeeld over 8 wijken. Naast een grote groep studenten en starters met goede arbeidsvooruitzichten, kent de wijk ook veel kansarme huishoudens. Bewoners van de ‘Driehoek’, het hart van het Coolhaveneiland, hebben ‘the best of both worlds’ op loopafstand. Namelijk: een rustig woonbuurtje met aantrekkelijke pleinen en levendige randen met stedelijke lanen en waterfronten.

Wat is er te doen?
In Historisch Delfshaven is een ruime keus aan galeries en eethuisjes en is het heerlijk ronddwalen langs het water. Op het Coolhaveneiland zijn culturele voorzieningen van stedelijk belang en heerst volop creatieve bedrijvigheid. Wie op zoek is naar groen, rust en stilte vindt dat in De Schat van Schoonderloo, een bijzonder bewonersparkje. De lijst bezienswaardigheden in het huidige Historisch Delfshaven is lang. Van de Pelgrimvaderskerk en het Zakkendragershuisje tot het VOC pakhuis aan de Achterhaven.