Noordereiland
Middenin de Nieuwe Maas ligt een historisch eiland, dat met de rest van de stad verbonden wordt door bruggen. Het Noordereiland is in de eerste plaats een woonwijk, met opvallend veel bewoners die in de kunstsector werken. Vandaar de bijnaam Montmartre aan de Maas.
Geschiedenis:
Het Noordereiland dankt zijn naam aan de Noorderhaven (tegenwoordig Koningshaven) die in de 19e eeuw is uitgegraven. Hierdoor werd de wijk afgescheiden van het toenmalige eiland Feijenoord. De laatste tien jaren van de twintigste eeuw kenmerkte Noordereiland zich door een grote bedrijvigheid. Met het verplaatsen van de havenactiviteit naar de Botlek, Europoort en Maasvlakte is het vooral een woonwijk geworden. In tegenstelling tot de bedrijvigheid die tot enkele tientallen jaren geleden het beeld van Noordereiland bepaalde is het vandaag de dag vooral een woonwijk.
Bewoners van het Noordereiland:
Het Noordereiland is een unieke wijk; het eiland kenmerkt zich door veel oude, statige panden met grote binnenterreinen. De wijk heeft sinds 2005 de status van beschermd stadsgezicht. Het eiland heeft ongeveer 3.200 inwoners en is daarmee qua bevolkingsaantal een van de kleinere wijken van Rotterdam. Relatief veel inwoners zijn werkzaam binnen de kunst- en cultuursector.
Wat is er te doen?
Het Noordereiland leent zich uitstekend voor een mooie wandeling (joggen kan natuurlijk ook) langs de waterkant. Het uitzicht over het water en de skyline van Rotterdam is er fenomenaal. De Willemsbrug verbindt het Noordereiland met het Centrum. De hoge brug met de asymmetrische pylonen is de beroemde Erasmusbrug. De Koningshavenbrug, beter bekend als De Hef, is niet meer in gebruik, maar herinnert als monument aan de spoorlijn Breda-Rotterdam die hier ooit liep. In de zomermaanden lokt pop up visrestaurant A La Plancha, dat jaarlijks neerstrijkt op het oude burghoofd van de Willemsbrug, vele Rotterdammers naar het Noordereiland.