Kop van Zuid

Kop van Zuid ligt tegenover het centrum van Rotterdam. De Erasmusbrug, Willemsbrug en de metro ontsluiten de noordoever, waardoor de wijk een belangrijke verbinding vormt tussen ’Noord’ en ’Zuid’. Laan op Zuid en Posthumalaan zijn de belangrijkste verkeersaders van Kop van Zuid. In het oosten van de wijk ligt het Entrepotgebied met veel winkels, horeca en voorzieningen. In de wijk staat veel nieuwbouw, waaronder ook veel hoogbouw. Daarnaast zijn er ook enkele monumentale panden, soms al bijna anderhalve eeuw oud. Wie van architectuur houdt, kijkt op dit schiereiland zijn ogen uit. De beroemdste starchitects ter wereld zetten hier gebouwen neer. Álvaro Siza, Renzo Piano, Francine Houben, Norman Foster en ook ‘onze eigen’ Rem Koolhaas uit Rotterdam. Zijn ‘De Rotterdam’ springt het meest in het oog.

Geschiedenis:
Tussen al die blinkende hoogbouw herinneren een aantal gebouwen nog aan de tijd dat veel Europeanen vanaf deze plek per stoomschip naar Amerika vertrokken. Zoals de Cruise Terminal, waar nu de meest majestueuze cruiseschepen aanmeren. En het beroemde Hotel New York, waar stoere scheepselementen nog altijd doen terugdenken aan al die landverhuizers. Tot midden jaren ’90 was Kop van Zuid een ongebruikt havengebied. Met de aanleg van Laan op Zuid en nieuwbouw werd de verbinding tussen het Centrum en Rotterdam Zuid verbeterd. Dankzij de ontwikkelingen op Wilhelminapier wordt dit gedeelte nu zelfs vaak gezien als een verlengstuk van het Centrum. Hiermee is de aanleg van de Erasmusbrug één van de belangrijkste fysieke ontwikkelingen in Rotterdam van de afgelopen tientallen jaren.

Bewoners van de Kop van Zuid:
Kop van Zuid heeft ongeveer 7.600 inwoners. Het inkomens- en opleidingsniveau zijn over het algemeen relatief hoog, zeker in vergelijking met de omliggende wijken. De wijk heeft veel hoogopgeleide tweeverdieners zonder kinderen. De luxere woontorens zoals Montevideo, New Orleans en de Rotterdam trekken veel expats aan. Daarnaast is de wijk populair onder bekende voetballers waaronder die van Feyenoord.

Wat is er te doen?
Zowel een aantal oude pakhuizen als nieuwe torens bieden nu plek aan culturele instellingen en restaurants. Met de komst van het Nederlands Fotomuseum, bioscoop en jazzpodium LantarenVenster, de in 2018 geopende Foodhallen en het Luxor Theater is de Kop van Zuid een echte culturele hotspot geworden en zal het de komende jaren alleen maar toenemen qua populariteit. Aan de Kop van Zuid ligt jachthaven City Marina Rotterdam. Aan de Stieltjesstraat ligt Kindermuseum Villa Zebra. Ook vinden we in deze wijk Hogeschool INHolland, het belastingkantoor en het gerechtsgebouw.