Nieuwe Westen

Middelland en het Nieuwe Westen, gebouwd in de eerste decennia van de twintigste eeuw, zijn gemêleerde multiculturele wijken waar statige lanen, drukke winkelstraten, straten met volkswoningbouw en drukke verkeerswegen elkaar afwisselen. Het Nieuwe Westen is een bijzondere mix van wonen met grootstedelijke allure én typische volksbuurten. In de wijk liggen de statige Heemraadssingel en de ongedwongen Pupillenstraat. Het Nieuwe Westen is de grootste wijk van het gebied.

Geschiedenis:
Het Nieuwe Westen is gebouwd rond 1900 naar een stedenbouwkundig plan van Gerrit de Jongh. Het ontwerp is vooral een stratenplan. Met brede lanen en singels voor de Rotterdamse notabelen en minder statige, maar evengoed aantrekkelijke woonlocaties voor de iets minder welgestelden. Het grootste deel van de daar tussenliggende smalle straten is gebouwd voor de arbeiders. Het Nieuwe Westen is een wijk van contrasten: op 100 meter van de statige Heemraadssingel en Mathenesserlaan zijn volledig gerenoveerde straten te vinden. Een bekend punt in de wijk is het Mathenesserplein dat tussen 1927 en 1929 verrees naar een ontwerp van Jo van den Broek.

Bewoners van het Nieuwe Westen:
Voor de circa 19.000 inwoners heeft het Nieuwe westen goede voorzieningen op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg. De Vierambachtsstraat en de Nieuwe Binnenweg zijn de belangrijkste winkelstraten. Aan het Tidemanplein ligt het drukbezochte Post West: een wijkcentrum waar voor jong en oud van alles te doen is. Het Heemraadsplein is, vooral in de zomer, het centrale podium voor feesten, zoals het Kaapverdiaanse Sao Joao.

Wat is er te doen?
Met de Mathenesserlaan en de Nieuwe Binnenweg is er in het Nieuwe Westen genoeg aanbod wat betreft eetgelegenheden, cafés, winkels en koffietentjes. Deze multiculturele wijk bied je genoeg opties als het om buitenlandse keukens gaat. Verder is het vooral een woongebied en zijn er niet veel recreatieve mogelijkheden. Voordeel van deze wijk is dat het aan het Centrum grenst waar uiteraard voldoende te doen is.