Onze focus ligt op gemeubileerde woningen. Gemeubileerd verhuren zorgt ervoor dat de woning aantrekkelijker is voor expats en internationale studenten, welke hier dan ook een hogere huur voor betalen. Er zijn drie soorten verhuur mogelijk;
– Kale verhuur
– Gestoffeerd (inclusief vloer en raamdecoratie)
– Gemeubileerd

Kale verhuur
De focus ligt op lange termijn verhuringen van een aantal jaar. Huurders dienen zelf alles te regelen. De doelgroep bij kale verhuur zijn veelal huurders binnen Nederland. Het voordeel hiervan is dat je zekerheid hebt van een vaste huursom per maand, nadeel is dat huurders huurbescherming opbouwen en het moeilijk is om huurders eruit te krijgen indien gewenst. Voor expats en internationale studenten is dit niet gewenst aangezien zij vaak alleen met een koffer aankomen (tenzij ze voor een langere tijd blijven).

Gestoffeerd

Bij gestoffeerde verhuur heeft de verhuurder voor een vloer + raamdecoratie gezorgd. Verder dient de huurder zelf voor het meubilair te zorgen. Eigenlijk kun je het beter zo zien; alles wat vast zit aan de woning is voor de verhuurder en alles wat los staat is voor rekening van de huurder. Verhuurder dient in ieder geval te regelen:
– Vloer (laminaat, PVC, parket, hout) Vloerbedekking is lastig schoon te houden en over het algemeen minder gewenst.
– Gordijnen + gordijnrails
– Elk vertrek dient te beschikken over lampen
– Keuken beschikt over apparatuur
– Er is een wasmachine aanwezig (indien een droger mogelijk is, is dit voor een expat erg gewenst).

Gestoffeerde woningen zijn voornamelijk interessant voor huurders binnen Nederland of expats en internationale studenten die van plan zijn om hier voor een langere tijd te blijven.

Gemeubileerd
Gemeubileerde woningen zijn logischerwijs het meest interessant voor expats en internationale studenten. Vaak komen deze groepen alleen met een grote koffer vol persoonlijke spullen en kleding naar Rotterdam en zijn ze hier toch maar voor een bepaalde tijd. Daardoor is het voor hen erg belangrijk dat een woning volledig gemeubileerd is. Met volledig gemeubileerd bedoel ik dan ook meubilering van A tot Z. Dat houdt in dat er naast de standaard meubilering ook voor zaken zoals beddengoed, bestek, handdoeken etc. wordt gezorgd. Een expat hoeft in dit geval zelf helemaal niks te regelen. Bij ons gaat de voorkeur dan ook uit naar gemeubileerde verhuur inclusief nutsvoorzieningen zodat zij dit niet hoeven te regelen indien zij zijn gearriveerd. Alles is dan al geregeld zodat de huurder zich direct thuis voelt.

In de praktijk hebben wij vaak gemerkt dat woningen wel worden gemeubileerd maar dat dit vaak (wat misschien ook logisch is) naar de eigen smaak van de verhuurder wordt gedaan. Probeer als verhuurder een neutrale smaak toe te passen. Over het algemeen werkt een Scandinavische stijl erg goed bij verhuur. Probeer de woning ook gezellig in te richten met wat accessoires. Hierdoor krijgt de huurder meer het gevoel echt ergens thuis te zijn. Wat (nep)planten, schilderijen of foto’s en tijdschriften doen al erg veel aan het huiselijke gevoel van de woning.

Is er nog een overeenkomst tussen de duur van het verblijf en het type verhuur?
Expats die hier voor een korte periode heenkomen zoeken vrijwel altijd een gemeubileerde woning. De laatste twee jaar zien we ook een stijging in de komst van expat gezinnen alhoewel de grootste groep expats nog steeds singles of stellen zijn. Expats die hier voor een langere tijd verblijven, zoeken vaak in eerste instantie een gemeubileerde short stay woning alvorens zij op zoek gaan naar een gestoffeerde woning waar zij voor langere tijd kunnen verblijven. De reden dat zij dan eerst short stay huren, is omdat ze dan vanuit daar de verschillende buurten kunnen leren kennen om te zien waar ze graag voor een langere tijd willen wonen. Daarnaast duurt het verschepen van het eigen meubilair vaak een aantal weken/maanden en wordt dit ook niet altijd vergoed door het bedrijf. Vandaar dat gestoffeerde woningen vooral in trek zijn bij expat gezinnen die van plan zijn om hier langer te blijven.

Belangrijk is vooral om een woning zo kant en klaar mogelijk op te leveren, of het nou gestoffeerd of gemeubileerd is. Een woning dient in ieder geval geen defecten te hebben bij aankomst. Wanneer de expat daadwerkelijk intrekt, adviseren wij om kort daarvoor nog een schoonmaak in te plannen.