Energiezuinig verhuren heeft zo zijn voordelen. Niet alleen voor de huurder, maar ook voor de verhuurder. Een duurzame woning levert de verhuurder namelijk veel financieel voordeel op. Een verhuurder kan namelijk meer vragen voor zijn woning, omdat de huurpunten hoger liggen bij een woning die energiezuinig is.

Hoe wordt de energiezuinigheid berekend?
De energiezuinigheid kan worden berekend op 3 manieren:
• Via het bouwjaar van het huurhuis
• Via de energielabel
• Via de energie-index
Daarnaast verhogen maatregelen als isolatie, een zuinige cv-ketel en zonnepanelen de energieprestatie van de woning, wat je weer kan omrekenen naar een betere huurprijs.

Isolatie
Isolatie is de basis van een comfortabel verblijf voor de huurders. Isolatie heeft namelijk een groot effect op het klimaat in een woning. Hierdoor wordt de verwarming minder vaak gebruikt, waardoor je veel minder energie verbruikt. Bij sommige woningen kan dit zelfs tot 25% per jaar schelen.
Ook vloerisolatie is een goede maatregel voor zowel de huurder als de verhuurder. Mocht je namelijk niet op de begane grond wonen, dan zorgt vloerisolatie tevens ook voor geluidsisolatie. Voor de verhuurder levert dit ook weer zijn voordeel op als hij met het verhuren van zijn woning rekening moet houden met de buren. Daarnaast verminderd isolatie het optrekkende vocht in een woning. Als gevolg hiervan kunnen muren, funderingen en leidingwerk minder schade oplopen. Isolatie kan dus ook veel onderhoudskosten voorkomen.

Moderne HR-ketel
Voor de verhuurder is het aanschaffen van een moderne hr-ketel zeker interessant. Moderne hr-ketels zijn zuinig en bovendien beschikken ze ook nog is over de nieuwste technieken. Die nieuwe technieken leveren vaak kostenvoordeel op met betrekking tot de onderhoud en de stookkosten. Daarnaast hebben moderne hr-ketels minder last van storingen, waardoor je als verhuurder ook minder tijd moet besteden met het ondersteunen van je gast.

Zonnepanelen
Als een verhuurder zonnepanelen laat plaatsen, levert dat weer extra punten op in het huurpunten systeem. Daarnaast krijg je als verhuurder vrijstelling van energiebelasting. Hierdoor zullen de totale woonlasten per maand lager zijn en kan je als verhuurder een hogere huurprijs vragen.
Het plaatsen van zonnepanelen is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Gemiddeld duurt het 8 jaar voor de investering wordt terugverdiend. De zonnepanelen gaan minimaal 25 jaar mee. Als verhuurder kan je bij een langere investering dus profiteren van vele jaren gratis stroom.