In de vastgoedwereld wordt weleens gezegd: ‘Beter niet verhuurd, dan slecht verhuurd’. Hiermee wordt eigenlijk bedoeld dat het verhuren aan een juiste huurders misschien nog wel belangrijker is dan de uiteindelijke huurprijs of de duur van de overeenkomst. Een niet betalende, altijd te laat betalende of een huurder die overlast veroorzaakt is voor een verhuurder natuurlijk erg vervelend. Indien de huurder een contract voor onbepaalde tijd heeft, is deze erg lastig uit de woning te krijgen aangezien deze huurbescherming geniet. Dit zijn meerdere redenen waarom een goede huurder screening erg belangrijk is.

Huurders met een short stay contract hebben natuurlijk een definitieve einddatum dus daarvan weet je dat ze op een gegeven moment weer vertrekken. Indien wij het beheer uitvoeren, innen wij ook de maandelijkse huur dus zodra dit niet is binnengekomen, gaan wij hier direct achteraan. Het komt regelmatig voor dat betalingen later op de rekening verschijnen dan gepland ivm internationale transacties, weekend, feestdagen etc.

Waar moet een huurder aan voldoen?
Huurders, ze zijn er in soorten en maten. Hoogopgeleid, laagopgeleid, young professional, studerend, gescheiden, samenwonend, single. Maar hoe weet je nu of het een betrouwbare huurder is? Om een goed beeld te krijgen van een potentiële huurder voeren wij een uitgebreide screening uit.

Het screeningsproces begint eigenlijk al bij het eerste contact dat wij als verhuurmakelaar met een potentiële huurder hebben. Door jarenlange ervaring leer je goede huurders te onderscheiden van minder goede huurders, of huurders die wellicht andere intenties hebben met de huurwoning.

De officiële huurder screening
Allereerst is het belangrijk te vermelden dat een screening een momentopname is. Zoiets als ‘behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst’. Klinkt gek maar er zit wel een kern van waarheid in. We kunnen niet in de toekomst kijken. Een huurder kan op papier perfect zijn, vaste baan, goed inkomen etc. Maar wat als het bedrijf waar de huurder werkt ineens gaat reorganiseren? Een huurder kan tijdens de huurperiode zijn baan verliezen. Dit zijn overmacht situaties waar wij als verhuurmakelaar geen grip op hebben.

Aan te leveren documenten door huurder
Op het moment dat een huurder wilt huren dient de huurder enkele documenten aan te leveren waaronder:
– een werkgeversverklaring
– kopie bankpas voor en achterzijde
– kopie ID
– de 3 meest recente loonstroken.

Bovengenoemde documenten worden gecheckt en met de verhuurder besproken. Indien verhuurder akkoord is kunnen wij overgaan tot het opstellen van de huurovereenkomst.

Bij twijfel van de documenten
Door middel van een goede huurderscheck krijg je als verhuurder meer zekerheid over de kwaliteit van een huurder. De uitkomst van een screeningsrapport is vaak essentieel in de besluitvorming om wel of niet te verhuren aan een kandidaat huurder.

Vanzelfsprekend is de huurders check niet een 100% garantie op een kwalitatief goede huurder. Het is belangrijk om zelf ook de nodige stappen te ondernemen. Tegenwoordig is er zoveel te vinden op social media en google dat een persoon makkelijk te controleren is. Uiteraard is het luisteren naar het gevoel en de persoon in levenden lijve recht in de ogen aankijken ook een belangrijk onderdeel van de besluitvorming.

Bij het uitvoeren van de huurders Check worden persoonlijke gegevens van kandidaat huurders vertrouwelijk en discreet behandeld en uitsluitend waar nodig gedeeld met derden. Hiermee wordt de privacy van potentiële huurders zo goed mogelijk gewaarborgd. De kosten van een Huurders Check zijn €12,50 en voor rekening van de verhuurder indien dit gewenst is.